Eigen watervoorraad per gezin
De eerste vorm van de tank.
Waterreservoir
De uitontwikkelde ‘Calabash’ tank met afgeronde onderkant.
Stichting Effata
Watertank-bouw opleiding voor dove jongeren door Stichting Effata.

Over de Calabash tank

De Calabash tank wordt door internationaal deskundige op gebied van rain water harvesting Hans Hartung zeer goed beoordeeld.

De stichting de Gevulde Waterkruik geeft 2 boekjes uit: Over rain water harvesting en een handleiding voor de bouw van de Calabash tank.

Indien er stichtingen zijn die denken aan trainingen:
De reiskosten naar Guinee Bissau zijn uiteraard verschillend. Een training voor drie mensen kost ongeveer 2000 euro. (Inclusief huisvesting, training, tanks).

Calabash watertank

Met Partin-lid stichting Effata is het ook bijzonder goed verlopen. Die hebben zijn niet alleen een opleiding begonnen in Guinee Bissau voor dove jongeren, maar hebben ook 35 tanks gebouwd in Nigeria. En ze zijn pas in februari van dit jaar begonnen! Grappig: de trainer-tankbouwers uit Guinee Bissau spreken nu een beetje Engels vanwege hun Nigeriaans avontuur.

 

Het verhaal van een samenwerking

Vorig jaar ging bouwondernemer Eerhard Mensink voor het eerst naar Afrika- naar Guinee Bissau. Hij reisde met vriend Paul Akkerman, projectleider van de Gevulde Waterkruik, een stichting die al duizenden zogenoemde ferro-cement tanks heeft gebouwd in Guinee Bissau. Mensink was meteen ‘verkocht’. Ook hij wil zich gaan inzetten voor de bouw van meer Calabash tanks voor een betaalbare en duurzame vorm van water harvesting in een Afrikaans land.
Eerhard Mensink Eerhard Mensink: “Ik heb met eigen ogen gezien hoe duurzaam de tank is. Mensen kunnen ook zo’n Chinese plastic tank kopen, maar die is in veel landen echt veel duurder, het water blijft lang niet zo koel en fris en de plastic tank is niet repareerbaar als ie kapot is. Deze ferro-cement tanks kunnen lokale metselaars die een training hebben gehad zelf bouwen en zo een goede broodwinning hebben. De materialen zijn op de lokale markten te koop. Als deze duurzame tank toch kapot gaat, kan hij gerepareerd worden.
Ik wil in de toekomst trainingen gaan geven in een Afrikaans land. Het past bij mij. Ik ben van huis uit metselaar, heb die tanks gezien en ze spreken me enorm aan – de vorm, het bouwproces. En na een keer Afrika heb ik bijna een soort van heimweegevoel.”

De eenvoud en de duurzaamheid van Calabash tank en de uitstekende inpasbaarheid van de tank in gebieden waar lange perioden van droogte worden afgewisseld met een paar maanden van flinke regenval, vragen om navolging. Dat is de reden waarom een aantal Partin-leden bij elkaar is gekomen op camping De Joxhorst bij Raalte, waaronder Kees Kempenaar van SPOT Tanzania.

partij-leden op camping Joxhorst

vlnr: Kees Kempenaar, Alfred Atta en Paul Akkerman

Kees Kempenaar: “ Ik had via Aqua for All al eens over deze tanks gehoord, maar via de uitnodiging in de Partin nieuwsbrief ben ik naar de Partin-bijeenkomst in Utrecht gegaan. Wij deden met onze stichting al veel aan drinkwater (-en latrines-) maar we komen regelmatig in gebieden waar we geen water kunnen brengen. Die liggen te hoog. Dan kun je alleen maar pompen en dat is in Tanzania niet zo makkelijk. Want: pompen hebben onderhoud nodig en onderhoud is nog steeds een probleem in de gebieden waar wij werken. Rain water harvesting is ook in Tanzania een goed idee. Dus wij hebben een lokale manager en twee metselaars op training gestuurd. De metselaars hebben samen met de Guinee-ers twee tanks gebouwd en één tank geheel zelfstandig. Nu gaan de metselaars onder leiding van de meegereisde manager meteen pilot tanks bouwen in hun eigen land. Dat kan niet lang uitstel lijden, anders zijn ze de kneepjes vergeten. Dat is niet handig. Ze moeten meteen aan de gang.”

Kees en Paul

Kees Kempenaar en Paul Akkerman bij de deksel van de Calabashtank, die in de zandbak van de camping ligt uit te harden.

Meerdere Partin-leden hebben de Calabash tank van Paul Akkerman geadopteerd. Paul Akkerman: “We zijn al eens een keer een training gaan geven in Burkino Faso, bij Hakuna Matata.  De samenwerking met HHCCA – ook een Partin-lid – was bijzonder succesvol. Daar was ook een bij manager bij betrokken, dus niet alleen metselaars. Dat is eigenlijk een voorwaarde. Wij leren ook: zonder manager komt het niet van de grond.
Met Partin-lid stichting Effata is het ook bijzonder goed verlopen. Die hebben 56 tanks gebouwd in het noorden van Guinee Bissau en zijn in februari van dit jaar in Nigeria begonnen. Daar hebben ze al 35 tanks gebouwd. Grappig: de tankbouwers uit Guinee Bissau spreken nu een beetje Engels vanwege hun Nigeriaans avontuur.”

Alfred Atta en Eerhard MensinkAlfred Atta van de Vereniging Ghana Twente ziet grote kansen voor rain water harvesting in zijn geboorteland Ghana en zou graag samen met Eerhard Mensink jonge metselaars in Ghana opleiden.
Alfred Atta: “Ik kom uit een gebied waar rain water harvesting een oplossing zou kunnen zijn. Het regent er drie tot vier maanden per jaar en daarna is het droog. Als huishoudens over hun eigen watervoorraad kunnen beschikken, lost dat een heleboel problemen op. En in de economische mogelijkheden die het jongeren kan bieden zie ik een groot voordeel. Zo past alles mooi in elkaar, want Eerhard wil graag in Ghana werken. Dat is makkelijker met de taal omdat de mensen allemaal ook Engels spreken. De trainer moet zich natuurlijk wel verstaanbaar kunnen maken! Ik ga binnenkort naar Ghana en zal proberen een lokale manager te vinden, die het project kan trekken.”

Voordat het zover is, moet er nog wel wat water door de Rijn. Want het sturen van trainees naar Guinee Bissau kost geld. Kees Kempenaar: “Wij van SPOT Tanzania hebben de reiskosten van de trainees en de lokale manager betaald. Daarnaast hebben we kosten gehad aan de training zelf, en de huisvesting. Vind ik heel logisch hoor”.
Paul Akkerman: “Dat geld komt ten goede aan de stichting in Guinee Bissau, waar ze als opleidingscentrum zelfstandig willen gaan draaien. Wat we als Nederlandse stichting De Gevulde Waterkruik wel doen is helpen met de financiering van de eerste tien tanks, zodat potentiële kopers in het land van herkomst van de trainees kunnen zien waar het om gaat. Maar iedereen moet eerst aantonen de power te hebben de training zelf te organiseren”.

Op 2 juni mailde een trotse Eerhard Mensink: het heeft flink geonweerd en geregend. De tank is prima waterdicht.

Joxhorst, Eerhard bouwt Calabash tank 196